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“We will offer every child - whatever their individual characteristics – the chance to achieve their full potential, feel secure and enjoy growing up.” 

 

                                         St John’s Catholic Infant School 

 

Acceptable Use of Mobile Phones & Camera Policy 

                                                                                     

                          

 

Article 3: “The best interests of the child must be top priority in all actions concerning children” 

Introduction 

It is our intention to provide an environment in which children, parents and staff are safe from images 

being recorded and inappropriately used. 

Mobile Phones 

St John’s Catholic Infant School allows staff to bring in personal mobile telephones for their own use. 

Staff bringing personal mobile telephones into school must ensure there is no inappropriate or illegal 

content on the device. 

All staff must ensure that their mobile telephones are left inside their bag throughout contact time with 

children. Staff bags should be placed in classroom cupboards unless requested by the Headteacher to 

move them to another appropriate location. 

Mobile phone calls may only be taken during staff breaks or in staff members’ own time. If staff have 

a personal emergency they are free to use the school’s phone or make a personal call from their 

mobile in the office/staffroom areas. 

Staff will need to ensure that the Office has up to date contact information and that staff make their 

families, children’s schools etc., aware of emergency work telephone numbers. This is the 

responsibility of the individual staff member. 

All parent helpers will be requested to keep their phone switched off/silent, to keep it in their bag or 

classroom cupboard and asked to take or receive any calls in the office area. 

It is the responsibility of all members of staff to be vigilant and report any concerns to the Headteacher/ 

Deputy Headteacher or Assistant Headteacher. 

Concerns will be taken seriously, logged and investigated appropriately in line with our safe guarding 

policy. 

Visitors /Workmen 

Mobile phones are to be left in the office. If it is necessary for visitors/workmen to have their mobile 

phones to implement their role effectively then they are to be supervised at all times. 
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Cameras 

Photographs are taken for the purpose of recording a child or group of children participating in 

activities or celebrating their achievements and are an effective form or recording their progression. 

They may also be used on our website and/or by the local press with permission from the parents. 

However, it is essential that photographs are taken and stored appropriately to safeguard the children 

in our care. 

Only the designated St John’s IPads or cameras are to be used to take any photos within the school or 

on outings. 

Images taken on these devices must be deemed suitable without putting the child/children in any 

compromising positions that could cause embarrassment or distress. 

All staff are responsible for the location of the devices and they must be stored securely at the end of 

the day 

Images taken and stored on the devices must be downloaded on site as soon as possible then deleted. 

Under no circumstances must devices of any kind be taken into the toilet area without prior 

consultation with the Headteacher. 

If photographs need to be taken in the toilet area i.e. photographs of the children washing their hands, 

then the Headteacher must be asked first and staff to be supervised whilst carrying out this kind of 

activity. At all times the device must be placed in a prominent place where it can be seen. 

Productions/Outings 

Photographs maybe taken during productions/outings if permission has been granted by the 

Headteacher as occasionally there are restrictions for safety reasons. If permission is granted, then 

photographs are only for school use and must not be placed on any social network sites. 

Children 

  

We believe it is neither appropriate nor acceptable for children to bring mobile phones to school.  

 

 

Failure to adhere to the contents of this policy will lead to disciplinary/safe guarding procedures being 

followed. 
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